Kuusalu vallas sõlmisid koalitsioonilepingu valimisliit Ühine Kodu ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

Valimistele järgnenud kahe nädala jooksul kohtus valimisliidu Ühine Kodu delegatsioon kõikide Kuusalu vallavolikogus esindatud nimekirjade esindajatega: EKRE, Üks Kuusalu vald, Reformierakond, Ettevõtlik Kuusalu ning Keskerakonna nimekirjas valituks osutunud sõltumatu kandidaadi Olev Lõokesega. Võrreldi valimisprogrammides antud lubadusi ning arutati edasisi koostöö võimalusi. Kõik toimunud kohtumised olid konstruktiivsed, möödusid töiselt ning vastastikkuse lugupidamise õhkkonnas.

Konsultatsioonide tulemusena otsustasid valimisliidu Ühine Kodu ja EKRE nimekirjades volikokku valitud saadikud, et sõlmitakse omavaheline koostöölepe ning sellega kutsutakse liituma ka Olev Lõoke. Seega on moodustuval koalitsioonil Kuusalu 19-liikmelises volikogus 11 kohta. Koalitsioonileping allkirjastati Kiiu mõisas esmaspäeval 1. novembril.

EKRE Kuusalu osakonna esimehe Ranno Pooli sõnul on senine koostöö valimisliiduga Ühine Kodu olnud igati positiivne, mistõttu tundus mõistlik ka koos jätkata. „Saime koalitsioonilepingusse ka oma peamise valimislubaduse – lasteaia kohatasu kaotamise ning seda juba septembrist 2022,“ lisas Ranno Pool, „Ühise Kodu pakutud lepingu punktid langesid enamasti kokku EKRE eesmärkidega, mistõttu leping sündis suuremate vaidlusteta.“

Ühise Kodu esinumbri, vallavanema kandidaat Terje Kraanvelt kinnitas, et senine koostöö EKRE-ga on sujunud hästi ning koos jätkamine tundus olevat igati loogiline samm. „Mul on hea meel, et valimisliit Üks Kuusalu Vald võttis vastu meie pakkumise osaleda ühe liikmega vallavalitsuse töös. See samm ei tähenda valitsusvastutust, kuid loodetavasti parandab info liikumiset koalitsiooni ning opositsiooni vahel ning aitab kaasa volikogus toimuva diskussiooni kvaliteedi paranemisele,“ sõnas Terje Kraanvelt, „kes Ühise Kodu liikmetest hakkab vallavolikogu või mingit komisjoni juhtima või alustab tegevust vallavalitsuse liikmena, selgub lähipäevil.“

„Lepingusse on saanud kõik Ühise Kodu tähtsamad lubadused – Kuusalu keskkooli renoveerimise teise etapi alustamine, spordikeskusesse kunstmuru kattega jalgpalliväljaku rajamine, eakate toetatud elamise maja ehitamise protsessiga alustamine, aga ka meie soovid parandada valla elukeskkonda jäätmete parema liigiti kogumise või valla hoonete lamekatustele päikesepaneelide paigaldamise teel,“ rõõmustas Terje Kraanvelt, „anname endale aru, et eesmärkide saavutamine nõuab täielikku pühendumist ja tõsiseid pingutusi, aga madalamate püstitamine poleks olnud piisavalt motiveeriv“.

Koalitsiooniga liitunud Olev Lõokese sõnul tundus Ühise Kodu ja EKRE poolt koostatud leping talle igati mõistlikuna ning koalitsiooniga liitumine ainuvõimaliku otsusena. „Üksinda ei ole võimalik volikogus midagi korda saata, üheteistkümnekesi aga juba küll. See oli ka põhjus, miks lepingule allkiri antud sai,“ lausus ta.

Koalitsioonilepingu kohaselt moodustatakse vallavalitsus kuue liikmelisena – vallavanema ja kaks vallavalitsuse liiget nimetab Ühine Kodu, kaks EKRE ja ühe valimisliit Üks Kuusalu Vald. Volikogu esimehe kandidaadi ja viie alatise komisjoni esimeeste kandidaadid nimetab Ühine Kodu, volikogu aseesimehe kandidaadi EKRE. Revisjonikomisjoni esimehe ametikoha võiks lepingule alla kirjutanute ettepanekul täita keegi koalitsiooni mitte kuuluvatest volikogu liikmetest.

Lepingu tekstiga on võimalik tutvuda valimisliidu Ühine Kodu kodulehel, samuti VÜK-i ja Kuusalu EKRE Facebooki lehtedel ning peale valimistulemuste kinnitamist kindlasti ka Kuusalu valla kodulehel.

Fotol (vasakult) Ranno Pool (EKRE), Terje Kraanvelt (VÜK) ja Olev Lõoke

KOMMENTEERI

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s